Volleybalclub Orion, wielrenner Koen Bouwman en paralympisch baanwielrenster Caroline Groot zijn maandagavond in de prijzen gevallen tijdens de Doetinchemse Sportverkiezing over de jaren 2020 en 2021. In Schouwburg Amphion werd de lokale sportwereld in het zonnetje gezet, wat zorgde voor veel lachende gezichten.

“Ik denk dat de waardering voor de sporters het allerbelangrijkste is”, zegt Margo Cornelissen namens de organisatie van Sport-ID. “Of dat nou breedtesport of topsport is, maar ik denk dat dát de Doetinchemse Sportverkiezing is. Dat er dan winnaars verkozen worden is logisch, maar ze zijn allemaal winnaar.” Onder meer turnster Renske Elders, karter Valentino Cornelissen en lokale freerunners hadden een plek binnen het drie uur durende programma. Hoewel de energie richting het einde van de avond wat leek te verdwijnen bij de bezoekers, genoten met name de breedtesporters van hun plek in de schijnwerpers.

Zo was er een glansrol voor het A-team van judovereniging Jindo, dat verkozen werd tot Inclusief Sportteam van het Jaar. Sinds 2020 krijgen jongeren en ouderen met een beperking de kans om binnen de vereniging te judo’en. Ook werden Paul en Annie Ratering gehuldigd voor hun vrijwilligerswerk bij voetbalvereniging Viod. “Inclusiever heeft het niet kunnen zijn”, vindt Cornelissen. “Ik denk dat dat belangrijk is, want daar staan wij met z’n allen voor.” Zo kregen alle kampioenen die zich hadden aangemeld, op welk niveau dan ook, binnen een kampioenenparade een penning van de gemeente.

Orion werd de Sportploeg van het Jaar, terwijl Orion-speler Beau Wortelboer het Talent van het Jaar is. “We draaien een goed seizoen en dit is nu al een mooie beloning daarvoor”, vindt de achttienjarige midspeler, die de komende tijd hoopt de landstitel en de beker te veroveren met Orion. Baanwielrenster Groot werd vanwege haar bronzen medaille op de Paralympische Spelen de Sportvrouw van het Jaar: “Ik ben er enorm blij mee. Sinds ik hier woon vind ik het bizar wat Doetinchem allemaal doet voor sporters. Ook voor mij, nadat ik terugkwam van de Spelen. Daar ben ik verbaasd over, maar ik ben blij dat ik in zo’n sportieve gemeente woon.”

Hoewel volleyballer Wortelboer en baanwielrenster Groot enthousiast waren over de avond, is het nog niet bekend wat de toekomst van de verkiezing is. “We zullen er intern ook even goed naar moeten kijken”, geeft Cornelissen namens de organisatie aan. “Is dit het, moeten we het in een ander vat gieten? Misschien is er wel een soort van gelijk programma volgend jaar, alleen hoop ik dan veel meer kampioenen van de lagere niveaus te hebben. Volgens mij zijn er veel meer sporters in Doetinchem die een penning mogen krijgen.”

Alle winnaars:
Sportman van 2020/2021: Koen Bouwman
Sportvrouw van 2020/2021: Caroline Groot
Sportploeg van 2020/2021: Active Living Orion Heren 1
Sporttalent van 2020/2021: Beau Wortelboer
Inclusieve sportteam van 2020/2021: Het A-team van JINDO
Sportvrijwilliger van 2020/2021: Annie en Paul Ratering
Beste Sport-ID (idee) of beste schoolsport-initiatief van 2020/2021: De natte gymles – Basisschool Het Noorderlicht

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8
Foto: Sport-ID