Bronckhorst gaat haast maken met het rondkrijgen van de investeringen in het sportpark in Hengelo en in sporthal De Meisterkamp in Halle. Uit beide dorpen kwam een plan dat op dit moment nog niet voldoet aan de regels om geld te krijgen, bij verenigingen rond Zelhem kan het werk wel van start gaan.

“PAX en Meisterkamp willen we zo snel mogelijk doen”, was de duidelijke boodschap van wethouder Evert Blaauw donderdagavond. Toch krijgen de plannen op dit moment geen groen licht. In Hengelo moeten de verschillende clubs rond sportpark Het Elderink samen een plan opstellen. Voetbalvereniging PAX (kunstgrasveld), tennisclub HLTC (padelbanen) en volleybalvereniging DVO, handbalclub Quintus en PAX samen (beachvolleybalveld) hadden nu losse aanvragen ingediend. Ook voor de plannen rond De Meisterkamp is er in de raad veel steun. Voor het einde van het jaar moet er een tijdspad bekend zijn voor de toekomstige investeringen in Halle en Hengelo.

Paardensportvereniging Zelhem, golfclub ’t Zelle en tennisclub LTC Zelhem hebben van de gemeenteraad wel definitief goedkeuring gekregen. De verenigingen krijgen elk een bedrag uit het impulsbudget voor sport. Met name de aanleg van een overkapping voor handicarts bij ‘t Zelle en de wedstrijdbak bij PSV Zelhem zorgde wel voor kritiek. “Het voelt ongemakkelijk als je brieven krijgt van verenigingen die het water aan de lippen staat”, gaf D66-raadslid Martin Fröberg aan, die de investeringen niet als noodzakelijk ziet en zich net als Ulrike ter Braak (GroenLinks) afvraagt of clubs wel voldoende op de hoogte waren gebracht van het beschikbare geld.

Een meerderheid van de gemeenteraad vindt echter, net als de wethouder, dat de drie plannen op dit moment voldoen aan de geldende spelregels. Die spelregels zouden dan niet tijdens de wedstrijd mogen worden vervangen. GroenLinks en D66 wilden wachten met de investering, maar kregen geen steun, tot onvrede van Ter Braak: “Het gaat wel om 25% van het budget van één miljoen, dat is serieus geld. Ik vind het moeilijk om te zeggen dat we 250.000 euro hebben uitgetrokken voor een overkapping voor golfkarretjes en een weersbestendige paardenbak voor wedstrijden.”

Een amendement van CDA, GBB, PvdA en VVD haalde het wel. De partijen verlangen een nieuwe visie om sport- en leefbaarheidsgelden uit te kunnen geven. Bronckhorst moet spelregels opstellen voor sportclubs die in de toekomst plannen willen indienen. Onder meer de stijgende energieprijzen en de leefbaarheid vragen volgens de partijen om ‘noodzakelijke veranderingen’. Voor komende zomer moet er een plan liggen.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8