Bronckhorst is begonnen met onderhoud en controle aan de wegen in de gemeente. In de eerste twee weken van juli wordt ruim vijftien kilometer aan scheuren in het asfalt gevuld, zo ook op de kruising van de Heidenhoekweg en Lageweg in Zelhem.

“We kijken vooral naar de veiligheid op de wegen die we gaan onderhouden”, aldus Sander Burggraaf, projectleider bij de gemeente Bronckhorst. “En die veiligheid zit hem vooral in de zijkanten. We zijn daar de afgelopen jaren al mee bezig geweest, zo hebben we bij de Eldriksweg (Laag-Keppel red.) en de Bronchorsterstraat (Keijenborg red.) grasbetonstenen aangelegd. Zodat we echt aan de kanten wat voor de veiligheid doen.”

Het zomerse onderhoud wordt uitgevoerd zodat de wegen in de plattelandsgemeente klaar zijn voor de winterperiode. “Dit is elk jaar nodig ter voorkoming van vervolgschade”, aldus de projectleider. “Want hier kan in het najaar water in komen en dan in de winter stuk vriezen. Hiermee proberen we te voorkomen dat we volgend jaar nog meer onderhoud hebben.”

Ondanks dat er op sommige plekken in Bronckhorst scheuren in het wegdek zitten, liggen de wegen er volgens Burggraaf op dit moment over het algemeen goed bij. Toch pakken ze sommige plekken preventief aan, zoals in het buitengebied van Zelhem. “Het is op dit moment nog niet schadelijk, maar als we niets zouden repareren dan zou het betekenen dat we meer in de kosten komen, in de komende jaren.”

Tijdens deze onderhoudsbeurt wordt er slechts vijftien kilometer aangepakt, volgens Burggraaf ligt er nog genoeg in het verschiet: “Maar we hebben een beperkt budget dus we moeten het verdelen om overal onderhoud te plegen om het veilig te houden.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8