Bronckhorst wil beginnen met de herinrichting van het centrum van Zelhem om zo de toekomstvisie van de werkgroep Vitale Kernen Zelhem uit te voeren. Als eerste stap moeten de Smidsstraat en Magnoliaweg worden aangepast, hiervoor liggen de kosten op een kleine twee miljoen euro.

“Het moet een vriendelijk gebied worden waar voetgangers de boventoon voeren en auto’s te gast zijn”, aldus wethouder Wilko Pelgrom. Om verkeersbewegingen op de Markt en in de Smidsstraat te verminderen wordt het eenrichtingsdeel van de Magnoliaweg tweerichtings. Ook komt er meer groen in het gebied. In totaal liggen de kosten op 1,95 miljoen euro. Hiervan moet één miljoen euro uit de investeringsagenda komen, de overige kosten werden gedekt uit bestaande budgetten, onder andere het potje voor riolering.

De plannen komen voort uit de toekomstvisie voor 2030 die is opgesteld door de werkgroep Vitale Kernen Zelhem. “We zijn er ongelofelijk blij mee”, aldus Bert Elschot namens de werkgroep. “Het heeft veel tijd gekost en nu blijkt dat de aanhouder wint. Het wordt veel en veel veiliger in Zelhem, en daar gaat het ons om.” De inzet van de werkgroep Vitale Kernen Zelhem verdient een compliment volgens wethouder Emmeke Gosselink: “Het is hun toekomstvisie, en wij hebben het als gemeente overgenomen om het te gaan uitvoeren.”

Dat de gemeente nu wil beginnen met de aanpak van de Smidsstraat en Magnoliastraat, de winkelstraten van het dorp, kan de werkgroep alleen maar bekoren. “Het was zelfs een wens van ons”, geeft Elschot aan. “We hadden ook de plannen voor de Markt al klaar, maar daar willen we mee wachten tot er duidelijk is wat er gaat gebeuren bij het Witte Paard.” Op de plek van dit voormalige horecapand aan de Ruurloseweg komen mogelijk appartementen.

Volgens Elschot zijn de inwoners van Zelhem blij aangezien ze het zien als een van de gevaarlijkste wegen van het dorp. Ook de ondernemers kunnen volgens hem leven met de plannen, zo komt er een blauwe zone voor parkeren rondom de winkelstraten. “Nu staan er soms dagenlang auto’s die niet komen om te winkelen”, aldus het lid van de werkgroep.

Zelhem komt als laatste aan de beurt binnen het project Vitale Kernen. Eerder werden plannen in onder meer Steenderen, Vorden en Hengelo uitgevoerd. Het project met de vier grote dorpen uit de gemeente komt nu tot een einde. Het voorstel zit november in de raad, mocht het worden aangenomen, wil Bronckhorst in december starten met het project.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met lokale omroep REGIO8

© Foto: REGIO8