Gemeente Bronckhorst plaatst in Vorden en Zelhem Slimme Bandenpompen, waar alle automobilisten gratis gebruik van kunnen maken. Zij krijgen dan direct informatie over hun bandenspanning en hoeveel zij kunnen besparen op brandstof, CO2 en kosten. Auto’s met goed opgepompte banden verspillen namelijk minder brandstof, rijden veiliger en zijn stiller. Met de Slimme Bandenpompen helpt de gemeente inwoners en bezoekers dus direct klimaatvriendelijker, veiliger en schoner de weg op.

Meer dan 60% van de auto’s rijdt met een te lage bandenspanning en 7% heeft zelfs een lekke band. Een auto met goed opgepompte banden rijdt zuiniger en stoot minder CO2 en fijnstof uit. De gemiddelde besparing per keer gebruik per auto is 5 liter brandstof. Bovendien gaan de banden langer mee door minder slijtage. Een automobilist bespaart daardoor gemiddeld € 22,50 aan kosten. Ook is de remweg korter, de wegligging beter en rijdt de auto stiller. De Slimme Bandenpomp biedt gemak bij het oppompen van autobanden. De pomp is eenvoudig te bedienen en kan zelfs met het kenteken de juiste spanning zoeken. Na gebruik laat de Bandenpomp de metingen en besparingen zien. Ook geeft de Bandenpomp een waarschuwing als de auto mogelijk een lekke band heeft, wat een klapband tijdens het rijden kan voorkomen. De Slimme Bandenpomp werkt volledig op zonne-energie van een eigen zonnepaneel. De gemeente Bronckhorst heeft daarom gekozen voor twee locaties die zonnig en zichtbaar zijn namelijk op De Bleek in Vorden en op de carpoolplaats aan de Stikkenweg in Zelhem.

De Slimme Bandenpompen is een idee van Band op Spanning. Dit project is een samenwerking tussen de gemeente, de provincie Gelderland en Band op Spanning. De gemeente kan daardoor de Slimme Bandenpompen met korting plaatsen voor een periode van tenminste vijf jaar. De provincie wil minimaal 51 Slimme Bandenpompen plaatsen, in elke gemeente 1. Maar Bronckhorst laat er nu al 2 plaatsen. Voor inwoners en bezoekers is het gebruik van de Slimme Bandenpomp gratis. Wel kan de gebruiker een vrijwillige donatie geven. Informatie hierover staat op het beeldscherm van de Slimme Bandenpompen.

Foto: Gemeente Bronckhorst