Bronckhorst wil onder meer sporthallen en zwembaden in de gemeente helpen met de stijgende energieprijzen. Onder meer zwembad De Brink in Zelhem deed een noodkreet uit richting de gemeente, wat reden is om voorwaarden op te stellen voor eventuele financiële hulp.

“We willen de voorzieningen in stand houden, ook als het eventueel gaat om commerciële instellingen”, zegt wethouder Evert Blaauw van Bronckhorst. Naast zwembaden kampen ook sporthallen binnen de gemeente met stijgende energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Ook verwacht de gemeente dat dorpshuizen, buitensportverenigingen en buitenzwembaden de dupe worden van hoge rekeningen en aankloppen voor ondersteuning. “Het is ernstig wat er aan de hand is”, beaamt Blaauw, die aangeeft dat er voorwaarden worden opgesteld vanuit de gemeente. Vervolgens kunnen verzoeken binnen dit zogenaamde kader worden behandeld.

Zwembad De Brink deed recent een noodkreet aan de gemeente. Volgens mede-eigenaar Erik Weening zorgt het variabele energiecontract voor hoge kosten: “Het loopt de spuigaten uit. Vorig jaar januari betaalden we tien cent per kuub, dit jaar is het zelfs al weleens boven de één euro geweest. Dat is echt schrikbarend. We zijn als organisatie nog gezond, maar nu blijkt eerst door corona en daarna door gasprijzen dat het lastig is een fatsoenlijke begroting op papier te krijgen.”

De noodkreet is niet aan dovemansoren gericht. “Die noodkreet wordt nu opgepakt”, zegt Blaauw. “Ik heb nog geen antwoord hoe, maar de gesprekken worden ambtelijk al gevoerd.” Weening geeft aan te wachten op het kader: “Het moet ook niet zo zijn dat het geld in een bodemloze put wordt gestopt, dus dat kader is alleen maar goed. We zijn als organisatie nu nog gezond, we zijn niet zielig, maar we willen het zwembad graag openhouden voor Zelhem.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8