De gemeente Bronckhorst zoekt een nieuwe jeugdburgemeester. Kinderen uit groep 7 van de Bronckhorster basisscholen kunnen zich opgeven voor deze prachtige kans als het hen leuk lijkt om alle kinderen van Bronckhorst voor een jaar te vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld bij evenementen, bijeenkomsten en de gemeente.

Andere criteria zijn dat ze het leuk vinden om mensen te ontmoeten en hun mening te geven. “Dit is een mooie manier om kinderen bij de gemeente en de politiek te betrekken. We zullen bij een aantal activiteiten die de jeugdburgemeester bijwoont het komende jaar samen optrekken.” schrijft Burgemeester Marianne Besselink. Op dit moment is Lisa Ankersmid uit Keijenborg jeugdburgemeester. Een jeugdburgemeester is samen met de echte burgemeester aanwezig bij enkele activiteiten (voor kinderen), en hij of zij is bij vragen het aanspreekpunt voor de kinderen uit de gemeente Bronckhorst. De jeugdburgemeester moet het onder andere leuk vinden om in de belangstelling te staan en het leuk vinden om op te komen voor de belangen van kinderen. “De taak van de jeugdburgemeester is dus best bijzonder. Leuk, maar tegelijk ook wel serieus.”

In Bronckhorst wordt ieder jaar een nieuwe jeugdburgemeester benoemd. Dit jaar is dat vanaf 20 oktober 2022 tot november 2023. Kinderen uit Bronckhorst die het wel wat lijkt om jeugdburgemeester te worden, kunnen zich aanmelden via een speciaal formulier op www.bronckhorst.nl/jeugdburgemeester. Dit kan tot 7 oktober 2022. Een jury, die bestaat uit burgemeester Marianne Besselink, de huidige jeugdburgemeester, onze wethouder onderwijs en een jong Bronckhorster raadslid, kiest na een gesprek met kinderen die op basis van hun aanmelding worden uitgekozen de nieuwe jeugdburgemeester.

Foto: Gemeente Bronckhorst