In Bronckhorst wordt een cadeaukaart gelanceerd die ingeleverd kan worden bij alle ondernemingen in de gemeente. De initiatiefnemers willen met ‘Hier he’j wat’ de lokale economie versterken, de gemeente ondersteunt het idee met 30.000 euro.

“Het zou verschrikkelijk zijn als winkels verdwijnen uit de dorpen, dan verdwijnt ook langzaam de ziel”, aldus een van de initiatiefnemers, Marcel Bouwhuis van Mooi Lokaal B.V. uit Zelhem. “We willen het zo voor elkaar maken dat je met zo’n kaart overal terecht kunt”, schetst de ondernemer. “We hebben een sterke lokale economie met allerlei leuke pittoreske winkels.” De kaart moet dan ook bij alle ondernemers ingeleverd kunnen worden. “Ook bij de vele boerderijwinkels die de gemeente kent”, laat de kartrekker weten. “Als het loopt willen we het ook verder ontwikkelen zodat de toeristische sector er ook gebruik van kan maken.”

De initiatiefnemers van Mooi Lokaal B.V., Bouwhuis en Marijke Rensen, zitten beiden in de PR-commissie van de Septemberfeesten in Zelhem. Vanuit gesprekken met ondernemers kwamen ze erachter hoe er tegen cadeaukaarten wordt aangekeken vanuit bedrijven in het dorp. “Het is duidelijk dat er een verdienmodel achter zit voor het bedrijf dat de kaarten uitgeeft”, aldus Bouwhuis. “Het geld dat niet opgemaakt wordt komt bij ze binnen. Ons lijkt het mooi dat het geld van de niet ingeleverde kaarten terugkomt in een fonds dat ingezet wordt voor lokale initiatieven.” In dit fonds komen leden van meerdere ondernemersverenigingen die invulling kunnen kiezen voor de initiatieven.

De gemeente Bronckhorst steunt de plannen en stelt een eenmalige subsidie van 30.000 euro beschikbaar. “Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat de gemeente zelf ziet dat het bedrijfsleven onder druk staat”, laat Bouwhuis weten. Bronckhorst wil door de subsidie de maandelijkse kosten voor de deelnemende winkeliers laag houden. “Het moet een collectief zijn, de gemeente is een speler, samen met de ondernemers en de inwoners”, verklaart de initiatiefnemer. “Het is een mooie driehoek die je zo hebt.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: Mooi Lokaal B.V.