Melisa Kadiric werkt al twintig jaar voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ze vluchtte 28 jaar geleden uit Bosnië en kwam naar Nederland. Zaterdag, op Burendag, staat ze voor het eerst suikerspinnen te maken voor de kinderen en bezoekers van het asielzoekerscentrum in Winterswijk.

Melisa voelt zich thuis in Nederland, zegt ze. Ze spreekt verschillende talen en begrijpt de mensen die in de opvang zitten. Deze zaterdag is er vooral tijd voor vrolijkheid. Er is muziek tijdens de open dag en er zijn hapjes en rondleidingen. De meeste bezoekers die zaterdag komen kijken, zijn positief over het azc, maar de buurt ervaart ook overlast.

Zo’n vijfhonderd asielzoekers zitten nu in het centrum in Winterswijk . Een jaar geleden waren dat er nog vierhonderd. Volgende maand gaat de gemeente besluiten of de extra honderd plaatsen nog nodig zijn. Een buurtbewoner vertelt aan Omroep Gelderland dat, afhankelijk waar je woont, er zeker in de zomer geluidsoverlast kan zijn.

Om bewoners van het azc en omwonenden tegemoet te komen, wordt er achter de schermen al gewerkt aan de mogelijkheden tot cameratoezicht, het planten van bomen voor meer privacy, het veiliger maken van de verkeerssituatie bij het azc en extra verlichting op het terrein.