Nog ruim twee weken en dan stopt de Cactus Oase in Ruurlo ermee. De hoge energieprijzen dwingen ‘cactusvrouw’ Anny van der Meer daartoe. “Dat het zo moet gaan, had ik niet aan zien komen.” Anny en haar echtgenoot Bert runnen Cactus Oase al 31 jaar en beschikken over om en nabij de 2500 cactussen. Op 1 november eindigt het verhaal echter: de gasprijs doet het cactusparadijs de das om.

Zodra het gaat vriezen, moet de verwarmingsketel in de Cactus Oase aan, zegt de Ruurlose op Radio Gelderland. “Dan moet ik 6.000 vierkante meter park verwarmen.” Anny’s zakelijke contract liep af en nu wordt ze, zegt ze, gedwongen tot een contract van 3 euro voor een kuub gas. “Stel: ik betaal, ik geef een voorbeeld, 5.000 euro aan gas. Dat wordt nu tien keer zoveel, dus 50.000 euro. Wie kan dat opbrengen? Wie kan dat?”

Voor Anny was de lol er eigenlijk al een tijdje vanaf: de coronapandemie nam een groot stuk plezier weg. “Met al die maatregelen, zoals mondkapjes en overal plastic, was het helemaal niet leuk meer. Dus we hadden al zoiets van: we gaan afbouwen. We waren eerst zeven dagen open, toen vijf en nu nog maar drie.” Volgend jaar stoppen stond nog niet op de planning. “Toen we hoorden hoe hoog die gasprijzen gingen worden, zag ik de winter niet meer zitten. Mijn cactussen hebben wel warmte nodig.”

© Foto: Anny en Bert van der Meer