Een flinke slag voor de inwoners in en rond Zutphen. Iets meer dan een half jaar nadat het bestuur van Gelre ziekenhuizen de belofte deed een volwaardig ziekenhuis te behouden worden nu zonder overleg de spoedeisende hulp en verloskunde afdeling gesloten.

Per 1 juli sluit het ziekenhuis zijn afdeling verloskunde zo liet de raad van bestuur deze week weten. Wat er exact met de spoedeisende hulp gaat gebeuren is nog een groot vraagteken. CDA Tweede Kamerlid Joba van den Berg is bezorgd en stelt schriftelijke vragen aan de minister. “Leefbaarheid en nabijheid van zorg zijn van groot belang. Die punten moeten worden meegewogen bij de vraag hoe je de zorg over ons land verdeelt. En dat vind ik niet alleen, de Tweede Kamer heeft unaniem mijn motie met exact die strekking aangenomen.”

De provinciale fractie heeft zich de afgelopen jaren meerdere keren ingezet voor behoud van de zorg in Gelderland. Zorg moet betaalbaar, beschikbaar en bereikbaar zijn voor iedereen. En dat staat hier onder druk, niet alleen voor Zutphen maar ook voor de gebieden daaromheen zoals de Achterhoek. Voor het voortbestaan van ziekenhuizen moet niet alleen gekeken worden naar financiele levensvatbaarheid maar ook naar maatschappelijke kosten en baten, zo vindt het CDA.

Als verloskunde en spoedeisende hulp uit Zutphen verdwijnen dan doet dat iets met de leefbaarheid en dat is niet wenselijk.

© Foto: RTV Ideaal