De asielzoekerscentra en het aanmeldcentrum in Ter Apel blijven overvol. De verwachting is dat in de zomer de stroom asielzoekers zelfs groeit. Extra opvangplekken blijven ook in de zomer hard nodig. Het COA heeft gemeente Doetinchem daarom dringend gevraagd de crisisnoodopvang langer open te houden. Gemeente Doetinchem geeft gehoor aan dit verzoek. De crisisnoodopvang bij het station in Doetinchem blijft open tot en met 30 september 2023.

Met het besluit zegt het college ook meteen de contracten op. Bijvoorbeeld van alle materialen op het terrein zoals de woonunits, het paviljoen en de hekken. “We willen graag helpen met een tijdelijke opvang. De noodzaak voor het opvangen van asielzoekers blijft. We zien nu dat te veel mensen te lange tijd in de noodopvang ‘wonen’. Onze opvang is daar niet echt geschikt voor. Afgelopen jaar hadden we geluk met een zachte winter. Een langer verblijf in een winterperiode zien we niet zitten. We gaan nu liever verder met het maken van plannen voor een vaste kleinschalige opvang voor asielzoekers in Doetinchem” aldus Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem.

De afgelopen 7 maanden hebben veel partners van de gemeente Doetinchem hun best gedaan om bijvoorbeeld onderwijs of een dagprogramma te regelen. De onderwijspartners zorgen voor onderwijs voor alle kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Laborijn startte een programma waarin 25 deelnemers de Nederlandse taal en cultuur leren en zich oriënteren op werk. Daarnaast zijn er mooie initiatieven vanuit vrijwilligers. Denk aan een kerstdiner en mooie activiteiten voor de kinderen. En dat de vluchtelingen graag iets terugdoen, bleek uit hun actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije.

© Foto: RTV Ideaal (archief)