Gemeenteraadsleden van Bronckhorst willen dat andere Achterhoekse gemeenten opstaan om gezamenlijk een vuist te maken tegen de afsluiting van de Dorpsstraat in Laag-Keppel. Dat de raad van Doetinchem zich unaniem heeft uitgesproken is een steun in de rug, maar nog niet genoeg.

“Het is goed dat er wat loskomt tijdens deze proef”, vindt de Bronckhorster CDA-fractievoorzitter Rob Weverink. De weg is inmiddels twee weken afgesloten met een landbouwsluis en dat is niet stilletjes voorbij gegaan. Aanwonenden zijn blij dat de ruim vijfduizend verkeersbewegingen per etmaal voor hun deur in het kleine woonstraatje zijn verdwenen. Vanuit omliggende dorpen komt louter kritiek, want de doorgaande route van Wehl naar de andere kant van de Oude IJssel is verdwenen. Naast de Doetinchemse raad, spraken eerder ondernemers en lokale dorpsraden al hun zorgen uit.

De roep om de aanleg van een nieuwe weg, én brug, tussen Hummelo en Wehl wordt ondertussen sterker. “Ik sta helemaal achter die oplossing”, zegt Weverink. “Het is niet alleen een verkeersprobleem van Laag-Keppel, het gaat om de verkeersafwikkeling van een groot deel van de Achterhoek.” De provincie vindt dat de doorgaande route nu via Doetinchem moet lopen. “Maar het probleem is dat er te weinig bruggen zijn”, aldus Marcel Westerink van GBB. “Het liefst zien wij een rondweg, maar ik denk niet dat dat op de korte termijn als mogelijkheid wordt gezien.”

De provincie gaf namelijk eerder al aan niks te zien in een grote investering in infrastructuur, maar Achterhoekse politici willen de druk nu opvoeren. “Er moet een sterk signaal komen vanuit de Achterhoek, bijvoorbeeld via de Achterhoek Raad”, geeft Weverink aan over een eventuele boodschap richting de provincie. GBB’er Westerink vult aan: “Wellicht dat er met BBB in de Provinciale Staten ook wel nieuwe mogelijkheden komen. We moeten gewoon afwachten. Dat de onvrede groot is, helpt misschien wel richting de provincie om een vuist te maken. “

Ook de VVD sluit zich aan bij de oproep van GBB en CDA om regionaal een vuist te maken richting het provinciehuis. “Wij balen nu en kunnen er geen fluit aan doen”, zegt fractievoorzitter Hans Puijk, die nog altijd vraagtekens zet bij het traject naar het plaatsen van de landbouwsluis toe. “Ik wist niet dat het afsluiten van een provinciale weg zo makkelijk tot de mogelijkheden behoorde… Het zal een goed idee zijn om via de Achterhoek Raad of met andere gemeenten richting de provincie op te trekken voor een duurzamere en constructievere oplossing.”

Ondernemers, inwoners en andere belanghebbenden storen zich aan het feit dat ze moeten omrijden. Zo zijn onder meer wijkverpleegkundigen meer tijd én benzine kwijt om zorg te leveren. “Het is erg vervelend voor onze collega’s”, laat een woordvoerder van zorgorganisatie Sensire weten. Lopende de huidige proef wil de organisatie verder niet inhoudelijk reageren, geeft de woordvoerder aan: “Op verzoek van de gemeente en de provincie zullen wij onze bevindingen en ervaringen van onze werknemers met hun delen.”

De input wordt gebruikt voor een evaluatie van de proef, die tot het eind van het jaar loopt. De landbouwsluis ligt tot juli eerst op de Wehlsedijk, daarna wordt het object verplaatst naar de Keppelseweg aan de andere kant van de rotonde richting Wehl, waarna een definitief besluit moet volgen. “Ik verwacht begin volgend jaar een definitief plan van de provincie en de gemeente”, aldus Westerink. “Dan ben je al wel een maand of negen, tien verder.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: RTV Ideaal