Onlangs heeft de gemeente Aalten een kerkenvisie opgesteld. Onderdeel daarvan is een ‘kerkenpaspoort’ waarin iedere kerk, synagoge en moskee wordt beoordeeld op historische waarde. Opvallend is dat twee kerken, De Goede Herderkerk in Dinxperlo en de Zuiderkerk in Aalten, erg hoog scoren terwijl ze geen monumentale status hebben. “Volgens ons vraagt deze beoordeling om een hogere bescherming van dit gaaf bewaarde naoorlogse erfgoed” aldus Alexander van der Graaff van D66.

D66 vindt dat ook deze kerken, gezien hun historische waarde én hun uitstraling en herkenbaarheid in de gemeente, voor de toekomst behouden en beschermd moeten worden. Deze twee naoorlogse kerken worden op erfgoedwaarde hoger beoordeeld dan andere monumentale kerken in de gemeente Aalten, zoals bijvoorbeeld de Synagoge en Westerkerk in Aalten, de Heurnse kerk, de Rietstap in Dinxperlo en de Koppelkerk in Bredevoort.

Het parochiebestuur heeft aangekondigd dat De Goede Herderkerk in april gaat sluiten, bescherming als monument is dus heel actueel.

Foto: RTV Slingeland