Op vrijdag 28 april om 22:30 klinkt het startschot op de Grote Markt in Nijmegen. Onder luid gejuich van velen toeschouwers begeven de lopers zich naar de campus van de Radboud Universiteit. Vanaf hier vervolgen de deelnemers hun weg, die hen uiteindelijk op zaterdagmiddag 29 april rond 17:30 zal brengen naar de campus van de Universiteit Twente. Waar de deelnemers, onder toeziend oog van duizenden toeschouwers, onthaald worden. De deelnemers aan de Batavierenrace zijn allen student. Om deel te nemen schrijft een ploegleider zich in met een team van 25 lopers. De race is namelijk opgedeeld in 25 etappes verdeeld over drie dagdelen: de nacht-, ochtend- en middagploeg.

Jaarlijks wordt er gekeken of er aanpassingen nodig zijn in de route. Het kan zijn dat er werkzaamheden plaatsvinden op de route of dat een andere route toch beter blijkt te zijn. Dit jaar is dit het geval bij de centrumetappe in Nijmegen. Al jaren lopen de deelnemers via de drukke rotonde Keizer Karelplein het centrum uit. Dit jaar zal dit anders zijn en zullen de deelnemers vrijdagavond via een geheel nieuwe route het centrum van Nijmegen verlaten. Naast veranderingen in de eerste etappe, zullen er dit jaar ook veranderingen zijn in de laatste etappe. Dit jaar zal het startschot van de laatste etappe in het Van Heekpark in Enschede plaatsvinden. Normaliter vindt dit plaats op de Oude Markt, het centrum van Enschede. Maar vanwege de georganiseerde festiviteiten op Koningsdag in het centrum van Enschede, is het niet haalbaar om het centrum op tijd klaar te maken voor de Batavierenrace. Hierdoor krijgen deelnemers dit jaar de unieke kans om te starten in het Van Heekpark.

Dit jaar steunt de Batavierenrace, samen met hoofsponsor Topicus, het goede doel Beat Batten. Stichting Beat Batten zet zich in voor onderzoek naar de zeer zeldzame stofwisselingsziekte Batten. Het doel is om dit jaar samen met ploegen, deelnemers en vrijwilligers zoveel mogelijk geld in te zamelen.

© Foto: RTV Ideaal (archief)