Voetbal: De Graafschap-MVV, L-R: = during the Dutch Keukenkampioen Divisie at Stadion De Vijverberg on Maart 18, 2022 in Doetinchem, Netherlands (PB-SF)

Trainers van voetbalclub De Graafschap gaan wekelijks een sportief programma aanbieden aan veroordeelden in de gevangenis in Zutphen. Doel is om de gedetineerden te begeleiden naar een baan of werkervaringsplek als de celstraf is afgelopen.

Het re-integratieprogramma heet ‘De Graafschap Inside’. Naast het sporten wordt in combinatie met uitzendbureau Seesing Flex een arbeidstraject aangeboden aan de gedetineerden. Het project duurt acht weken, waarbij elke week een trainer van de Doetinchemse voetbalclub naar de gevangenis in Zutphen komt om training te geven. “Dit is een manier om mensen een tweede kans en een nieuwe toekomst te bieden op de arbeidsmarkt”, aldus directeur Sander Kolkman van Seesing Flex. “Dat lukt alleen door te denken in mogelijkheden en niet in barrières.”

De Graafschap volgt met het project het voorbeeld van Engelse clubs als Fulham en Chelsea. In Nederland hebben onder meer FC Emmen en Cambuur Leeuwarden een dergelijk project. “We horen daar positieve verhalen over”, zegt MVO-manager Michael Ogubai van de Doetinchemse voetbalclub. De Graafschap Inside wordt afgesloten met een wedstrijd tussen een team van gedetineerden en businessclub-leden van de Doetinchemse voetbalclub.

‘Niet in herhaling vallen’
Vrijdag is de intentieovereenkomst door de betrokken partijen ondertekend. Volgens Ogubai kan het project in april van start gaan. “Een baangarantie kan je niet geven, maar we willen er zoveel mogelijk aan doen om ze mee te laten doen”, schetst de manager. “Dat kan een baan zijn, maar ook een werkervaringsplek. We hopen direct een waardevolle invulling te geven, zodat ze hopelijk niet in herhaling vallen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

Foto: De Graafschap