De Graafschap heeft meer doelpunten nodig om dit seizoen een serieuze titelkandidaat te zijn. Met Danzell Gravenberch, Devin Haen en Joey Konings strijden drie aanvallers om de spitspositie, maar geen van drieën lijkt de Doetinchemmers zonder playoff-voetbal naar de eredivisie te schieten.

De Doetinchemmers scoren gemiddeld minder dan twee doelpunten per wedstrijd, normaal te weinig om mee te doen om de titel, zo schrijft REGIO8. Gekscherend is geroepen dat De Graafschap met de gestopte Klaas-Jan Huntelaar in de spits bovenaan had gestaan, gezien de gemiste kansen. Feit is dat FC Volendam met gelouterde doelpuntenmakers als Robert Mühren (veertien goals) en Daryl van Mieghem (acht goals) een gat heeft geslagen aan kop. Ook voormalig De Graafschap-boegbeeld en huidig NAC-aanvaller Ralf Seuntjens heeft met negen doelpunten al drie keer zoveel gescoord als de Doetinchemse clubtopscorers. Tekenend is dat verdediger Jasper van Heertum met drie doelpunten gedeeld topscorer is, samen met Haen, Konings en vleugelaanvaller Giovanni Korte.

Het voetbal is onder trainer Reinier Robbemond een stuk verzorgder dan onder voorganger Mike Snoei. De Didamse oefenmeester had echter met Seuntjens een ervaren spits die meerdere malen een (slechte) wedstrijd in de slotfase besliste in het voordeel van De Graafschap. Halverwege november 2020 stond Snoei met zijn ploeg bovenaan in de competitie. Nu staan de Doetinchemmers na onnodig puntverlies tegen onder meer Jong FC Utrecht (2-2), FC Eindhoven (0-0) en FC Den Bosch (2-1 verlies) op een derde plek. De Graafschap kreeg de kansen, maar verzuimde om wedstrijden dood te maken.

Hiaat in de selectie
De invulling van de spitspositie is een hiaat in de selectie. Al vroeg in de zomerse transferperiode werd de 27-jarige Gravenberch als enige nieuwe centrumaanvaller vastgelegd. Onder meer met zijn goal a la Hennie Meijer tegen FC Emmen liet hij zien een uitstekende pinchhitter te zijn. Een aanvaller die in zijn hele carrière nog geen vijftien goals heeft gemaakt, wordt echter geen topscorer in de eerste divisie. Joey Konings is ook in zijn tweede seizoen geen killer voor de goal, terwijl de doelpuntenproductie van groeibriljant Devin Haen is stilgevallen sinds hij een basisplek heeft.

Tussenjaar?
De laatste goals van Haen dateren van begin oktober, toen de zeventienjarige als invaller twee keer scoorde tegen TOP Oss. Als basisspeler scoorde hij inmiddels vijf wedstrijden op rij niet, hoewel hij geen stortvloed aan kansen kreeg. Dat de Zieuwentse jeugdinternational talentvol is wordt niet betwist, maar is hij de centrumspits die De Graafschap dit seizoen al helpt aan promotie? Of moet de Doetinchemse club kiezen voor een tussenjaar om talenten door te laten breken en de zeventienjarige de tijd gunnen?

Winterse transferperiode
De Graafschap maakt op de huidige voet geen aanspraak op de titel, FC Volendam is in de eerste fase van de competitie sterker gebleken. De tweede plek, die ook recht geeft op directe promotie, lijkt het hoogst haalbare, hoewel onder meer FC Emmen een geduchte concurrent is. Een plek in de nacompetitie komt gezien het voetbal en de resultaten niet in gevaar, maar is dat genoeg? De winterse transferperiode is aanstaande. Hoewel het geld in coronatijd niet tegen de plinten klotst, zou een nieuwe, bewezen spits geen overbodige luxe zijn.

Boot gemist
Afgelopen zomer had De Graafschap een lijntje uit kunnen gooien naar een bewezen doelpuntenmaker als Piotr Parzyszek. De voormalig jeugdspeler, die in het seizoen 2016/2017 als 23-jarige clubtopscorer van de Doetinchemmers werd met 25 doelpunten, kon op huurbasis vertrekken bij het Italiaanse Frosinone. Hij toog echter naar Pogon Szczecin in Polen, waar hij op dit moment genoegen moet nemen met een rol als invaller.