© Foto: Omroep Gelderland

De Graafschap kruipt uit het financiële dal. Binnenkort komt de club uit Doetinchem met zwarte cijfers naar buiten. De Graafschap overlegt voor het eerst in drie jaar een sluitende begroting, dat laten verschillende bronnen weten aan Omroep Gelderland. Vorig jaar kampten de Achterhoekers nog met een tekort van 1,7 miljoen euro. De Superboeren presenteren naar verwachting snel een bescheiden winst over het seizoen 2023-2024. Het gaat om een bedrag van ongeveer twee ton. De inkomsten die uit de nacompetitie binnenkomen, zijn daarin nog niet meegenomen.

Vanaf 14 mei doet De Graafschap mee aan de strijd om promotie naar de eredivisie. De Achterhoekers houden naar schatting een slordige 50.000 euro over aan een thuiswedstrijd in de play-offs. Daar gaan nog wel kosten vanaf. De zwarte cijfers over het afgelopen boekjaar hebben deels te maken met de transfer van Camiel Neghli. Zijn vertrek naar Sparta Rotterdam leverde De Graafschap afgelopen zomer 425.000 euro op. Ook voerde de club een aantal bezuinigingen door op de werkvloer.

Verder ging het spelersbudget omlaag naar circa 2 miljoen euro. Voor een club met de ambitie om na vijf jaar eerste divisie weer eens te promoveren is dat een relatief laag budget, in vergelijking met clubs als Willem II, FC Groningen en ADO Den Haag. Vorig seizoen moest De Graafschap nog een verrassend hoog tekort melden van 1,7 miljoen euro. Het jaar daarvoor was er een schuld van 485.000 euro. Wanbeleid lag daaraan ten grondslag.