De Graafschap krijgt vrijdagavond in eigen huis tegen Jong AZ een nieuwe kans om de historisch slechte seizoenstart om te buigen. Na de interlandperiode willen Devin Haen en Philip Brittijn helpen om hun club uit de onderste regionen van de eerste divisie te krijgen.

“Even lekker een weekje weggeweest”, zo omschrijft de achttienjarige Haen zijn trip met Oranje onder 19 samen met middenvelder Brittijn. “De jongens hier hebben ook een paar dagen vrij gehad, dus die zijn allemaal ook weer fris. Nu moeten we een reeks naar gaan zetten zodat we weer mee gaan doen.” Achterhoekers Haen en Brittijn wisten zich deze week met Oranje onder 19 niet te plaatsen voor de volgende kwalificatieronde. Toch zijn de twee trots dat ze deel uitmaakten van de selectie, tussen spelers van onder meer Ajax, Borussia Dortmund en Manchester City. “Het blijft wel uniek om jezelf er dan tussen te zien staan”, zegt Zieuwentenaar Haen.

Jong AZ, de nummer negen van de ranglijst, is de afgelopen jaren geen makkelijke tegenstander geweest voor De Graafschap. In 2020 werd er zelfs met 7-3 verloren in het winderige Wijdewormer. Poldervaart heeft de cijfers paraat, de Doetinchemmers wonnen twee keer, speelden drie keer gelijk en verloren driemaal van de jonge Alkmaarders. “Ze hebben heel veel snelheid, met name voorin”, zegt de trainer over de kracht van het huidige Jong AZ, waar Winterswijker Mexx Meerdink ook bij de selectie zit. “Ze zijn snel vanuit de omschakeling. En ze zijn vaardig aan de bal, stuk voor stuk, maar dat mag je verwachten bij een topjeugdopleiding.”

Of Brittijn en Haen tegen Jong AZ aan de aftrap staan, is nog niet duidelijk. Waar Haen regelmatig in de basis start bij Oranje, is hij in Doetinchem dit seizoen vooral bankzitter: “Van de ene kant baal je daarvan, maar ik blijf er wel redelijk nuchter onder. Ik speel nog steeds en vandaar moet ik verder bouwen om weer te komen waar ik was.” Brittijn ontpopt zich juist als vaste basiskracht, maar heeft een lichte blessure: “Ik heb een tikje gehad, ik overleg met de fysio’s en de trainer en dan zien we morgen (vrijdag, red.) wel hoe en wat.”

Waar onder meer Haen en Brittijn uitvlogen voor interlands, moest Poldervaart in Doetinchem in ‘crisisberaad’ vanwege de slechte seizoenstart in Doetinchem. Ondanks de schamele vijf behaalde punten, staan er volgens de trainer geen neuzen een andere kant op in aanloop naar het duel van vrijdag: “Als dat zo is, dan gooi ik ze eruit, want daar heb ik niks aan. Wat wel een feit is, is dat we niet wonnen. De neuzen staan de goede kant op, maar de uitvoering is onder de maat.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

Foto: De Graafschap Media