Kinderen en jongeren die opgroeien met een ziek, beperkt of verslaafd gezinslid noemen we jonge mantelzorgers. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Een week waarin landelijk activiteiten worden georganiseerd. Ook in de gemeente Bronckhorst organiseren de sociaal consulenten van de gemeente geregeld activiteiten speciaal voor jonge mantelzorgers. De eerst komende activiteit vindt plaats op 1 juni. Op deze dag kunnen jonge mantelzorgers,van 12 tot 15 jaar, 2 uur lang bowlen.

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Deze jonge mantelzorgers hebben vaak extra (zorg)taken, maken zich regelmatig zorgen en moeten soms zorg en aandacht missen. Meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon.

Met de campagne ‘Niet te missen’ wordt tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger in het hele land extra aandacht besteed aan jonge mantelzorgers. Om hen te waarderen en hen zichtbaar te maken. Video’s, posters, portretten en verhalen laten zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van jongeren. Meer informatie is de vinden op de website www.weekvandejongemantelzorger.nl.

© Foto: Gemeente Bronckhorst