Utrecht, 24-05-2021, Veilig Verkeer Nederland praktisch verkeersexamen voor basisschool leerlingen. Foto: Bastiaan Heus

Deze week wordt voor de 90e keer op bijna alle basisscholen het Nationaal Verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland (VVN) afgenomen. Wie is er niet opgegroeid met het Verkeersexamen? Een belangrijk moment in de verkeersontwikkeling van kinderen, waar ze hun leven lang profijt van hebben. Veilig Verkeer Nederland wenst, in het jaar dat de organisatie net als het Verkeersexamen 90 jaar bestaat, dat over 10 jaar alle kinderen het VVN Verkeersexamen in theorie én praktijk doen.

Het Nationaal VVN Verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland ontstond in 1932, het oprichtingsjaar van Veilig Verkeer Nederland en is inmiddels Immaterieel Erfgoed. Het hoort bij Nederland fietsland. Zeg je ‘verkeersexamen’ dan heeft iedereen daar wel een beeld en gevoel bij. Kinderen op de fiets met een genummerd hesje, vrijwilligers langs de route op de controleposten, het verkeersdiploma.

Dit jaar vindt het VVN Verkeersexamen plaats op 28, 29 en 31 maart voor respectievelijk de schoolregio’s noord, midden en zuid. Jaarlijks nemen 200.000 leerlingen van groep 7 deel. Ruim 93 procent van alle basisscholen doet mee aan het theoretisch verkeersexamen en de helft daarvan maakt het VVN-Verkeersexamen digitaal. 83 procent van de scholen doet in de maanden april tot en met juni ook mee aan het praktisch verkeersexamen, waaraan 175.000 leerlingen van groep 7 deelnemen. Het aantal kinderen dat sinds het oprichtingsjaar van de Veilig Verkeer Nederland het Verkeersexamen heeft gedaan is gelijk aan het aantal inwoners dat Nederland op dit moment telt.

Foto: Veilig Verkeer Nederland