Nadat dit twee jaar niet mogelijk is geweest wordt er op zondag 21 augustus aanstaande bij Museum Smedekinck weer een kerkdienst in het Achterhoeks dialect gehouden, als het weer het toelaat in de openlucht. De dienst wordt georganiseerd door de Lambertikerkgemeente in samenwerking met Museum Smedekinck. De aanvang is om 10.00 uur.

“Veel mensen kijken er naar uit, want voor hen die van huis uit het dialect als moedertaal hebben meegekregen, betekent een kerkdienst in het dialect een bijzondere ervaring”, weet Gerrit Wesselink, die de dienst leidt. “Door gebruik te maken van het dialect komt de betekenis van hetgeen we horen en beleven in het geloof, in het lezen van de bijbel, in het zingen en bidden dichterbij. Het komt dan beter of directer binnen. Maar ook voor mensen die het dialect niet beheersen betekent het bijwonen van een dialectdienst een bijzondere ervaring.”

Muzikale medewerking aan de dienst wordt verleend door Jan Buunk (keyboard) en Wilma en Anne Femke Visser (klarinet en fluit). De dienst wordt rechtstreeks uitgezonden door Radio Ideaal en zo mogelijk ook via kerkdienstgemist.nl. Voor de kinderen is er opvang met een eigen programma op de deel van het museum. Na afloop van de dienst is er nog tijd om na te praten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Foto: Museum Smedekinck