Naast de inwoners met een minimuminkomen, kunnen ook steeds meer werkende mensen met een middeninkomen dit najaar hun vaste lasten niet meer betalen. Daarom komt de gemeente Doetinchem met aanvullende maatregelen om ook deze nieuwe groep te kunnen ondersteunen. Om meer mensen te kunnen helpen, verruimt de gemeente onder andere de normen voor het Meedoenarrangement, zo schrijft Omroep Gelderland. Deze regeling bestaat al een aantal jaar, maar was alleen toegespitst op sport en cultuur. Inwoners met een inkomen tot 120 procent van het wettelijk sociaal minimum mochten hier aanspraak op doen, en kregen punten die ze konden inruilen voor sport of cultuurlessen.

Aan deze regeling wordt nu een boodschappenpas toegevoegd, waarmee mensen in november en december boodschappen kunnen doen. Daarbij wordt de norm voor het arrangement opgehoogd naar 130 procent van het wettelijk sociaal minimum. Met deze verruiming hoopt Doetinchem niet alleen de directe pijn van de stijgende prijzen in de supermarkt te verzachten, maar ook de toestroom tot het Meedoenarrangement te vergroten. Hierdoor hoopt de gemeente ook de nieuwe groep in beeld te krijgen die ze op dit moment nog niet op de radar heeft.

Voor de groep die het financieel lastig heeft, maar te veel verdient voor het Meedoenarrangement, breidt de gemeente de toegang tot het ontvangen van Bijzondere Bijstand uit: “Dit maakt het mogelijk inwoners met een hoger inkomen tegemoet te komen in de energierekening, want hen lukt het soms ook niet om de energierekening te betalen”, aldus de gemeente. Deze regeling zal gelden van november 2022 tot juni 2023.

Foto: Omroep Gelderland