Een 28-jarige man uit Doetinchem is veroordeeld tot een celstraf van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk. In 2019 sloeg hij tijdens het carnaval in de stad een man met een fles tegen zijn hoofd bij het uitgaan.

De situatie liep volgens de rechtbank in Zutphen uit de hand nadat de man een eetgelegenheid uit was gezet: “De man sloeg het slachtoffer met een fles tegen het hoofd. Het slachtoffer liep meerdere botbreuken in zijn gezicht op. Hij heeft daarvan nog steeds klachten.” Dat het slachtoffer op de dader afliep, er een confrontatie bij de deur van de eetgelegenheid was en er een discriminerende opmerking werd gemaakt, is voor de rechter geen reden voor een lagere straf.

De man zocht steeds zelf de confrontatie, waardoor er geen sprake is van noodweer. “Hij weigerde weg te gaan”, aldus de rechtbank. “Meerdere omstanders waaronder de eigenaar van de eetgelegenheid probeerden de man daar weg te krijgen. De man gedroeg zich provocerend (‘kom maar’) en pakte alvast de fles uit zijn rugzak.” De 28-jarige Doetinchemmer kreeg uiteindelijk een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden opgelegd. Voor het voorwaardelijke deel geldt een proeftijd van twee jaar. Ook moet de man een schadevergoeding van 3.500 euro aan het slachtoffer betalen.

Foto: REGIO8 (archief)