Een 21-jarige man uit Doetinchem is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van meer dan twee jaar. Hij verkrachtte een dertienjarig meisje dat was weggelopen nadat hij haar een lift en hulp had aangeboden. De Doetinchemmer werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van in totaal dertig maanden. Het slachtoffer was een dertienjarig meisje dat de avond van de verkrachting was weggelopen bij haar opvanggezin. “Dit zag de man ook omdat hij haar, een jong meisje, in de nacht alleen op straat zag lopen en zag dat ze liftbewegingen maakte”, aldus de rechtbank.

De rechter vindt dat de man op grove wijze misbruik maakte van de situatie waarin het meisje verkeerde. “Uit de tijdens de zitting voorgelezen slachtofferverklaring blijkt ook dat zij door hem haar zelfvertrouwen is verloren, dat ze zich onzeker voelt en dat ze haar vertrouwen in andere mensen kwijt is”, schrijft de rechtbank.

De opgelegde celstraf is hoger dan de eis van de officier van justitie. Dit omdat de rechtbank vindt dat 24 maanden celstraf niet voldoende recht doet aan de ernst van het feit. Zo geeft de rechtbank onder meer aan dat het de eerste keer was dat dertienjarige seks had. Naast de onvoorwaardelijke gevangenisstraf moet de 21-jarige Doetinchemmer een bedrag van vijfduizend euro overmaken als smartengeld.

Foto: REGIO8