Corona en een gebrek aan neerslag dwarsboomden organisaties de afgelopen jaren, maar dit jaar hopen liefhebbers in de Achterhoek weer paasvuren te zien branden. Hoewel de droogte roet in het eten kan gooien, groeit de hoop snoeiafval in Velswijk gestaag richting Eerste Paasdag.

“Het is een heel groot begrip onder de ouderen, maar ook onder de jongeren”, zegt Gerard Reulink van de organisatie over het paasvuur in Velswijk, waar normaal gesproken honderden mensen afkomen op het feest. “Voor een hoop mensen is dit het begin van de feesten van dit jaar.” Voor het twintigste jaar helpt Bennie Reulink mee met het ophalen van hout in Velswijk. Ook hij is verknocht aan het traditionele vuur, én het bijbehorende feest. “Dan merk je dat de mensen één zijn, dat ze elkaar willen helpen”, vertelt de vrijwilliger. “Je hebt al narigheid zat in de wereld, dus laten we er een gezellige avond van maken. Dat begint trouwens niet op de avond, maar ook al bij het inzamelen.”

In Bronckhorst blijft het aantal paasvuren met 25 aanvragen redelijk gelijk met voor de coronacrisis. Hoewel er in de lokale politiek absoluut geen meerderheid is voor een verbod, lijkt de traditie door landelijke milieuregels onder druk te staan. Medeorganisator Reulink ziet echter voldoende toekomst: “Het is een traditioneel gebeuren. Ik denk niet dat daar het mes in gezet wordt en dat het niet meer mag. Tuurlijk, dat fijnstofverhaal klopt, maar een oud gebeuren als dit moet je niet wegdoen.”

In plattelandsgemeentes als Winterswijk en Berkelland loopt het aantal wel terug. In Winterswijk waren er in 2019 nog een veertigtal aanvragen. Hoewel organisatoren nog tot 2 april een aanvraag kunnen doen, zijn er nu pas acht ontheffingen afgegeven. “Het loopt dus op dit moment niet bepaald storm, maar het kan de komende dagen nog komen”, aldus een woordvoerder. In Berkelland zijn er van de tachtig paasvuren die jaarlijks werden ontstoken nog 25 over, waarvan dertien grotere. Dit is het gevolg van een beleidskeuze van de gemeente.

In Velswijk kunnen mensen nog twee zaterdagen snoeiafval brengen. Op Eerste Paasdag hoopt de organisatie het paasvuur, na drie jaar zonder te ontsteken, maar er wordt een slag om de arm gehouden in verband met het risico op een natuurbrand. “Het kan zijn dat het niet doorgaat vanwege de droogte”, zegt medeorganisator Reulink over het vuur. “Maar dan gaat het feest wel door!”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8