Drugscriminaliteit in de Achterhoek leek even naar de achtergrond te zijn verdwenen. Toch is de afgelopen twee maanden op verschillende plekken weer drugsafval gedumpt, wat aangeeft dat het probleem nog steeds aanwezig is. Op drie locaties in het buitengebied van Aalten en Varsseveld kwam zelfs vloeibaar drugsafval in de grond terecht. Het sterke vermoeden is dat de drugs in de nabije omgeving is geproduceerd.

“Kijk naar deze locatie in het buitengebied”, zegt Paul van der Weiden, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid tegen Omroep Gelderland. “Als je hiernaartoe wil rijden moet je kennis van zaken hebben en ga je geen 100 kilometer met het drugsafval rijden.” Doe je dat als drugscrimineel wel, dan brengt dat volgens Van der Weiden de nodige risico’s met zich mee. “Omdat het zo chemisch is. Alle dampen die vrijkomen in je bus of auto, dat wil je gewoon niet.”

Op 21 maart vinden handhavers van de gemeente Oost Gelre twee grote vaten met drugsafval in het buitengebied van Vragender. Drie weken later, op 11 april, wordt een drugsdumping ontdekt in het Zwarte Veen nabij Varsseveld. De gemeente laat de grond drie keer afgraven om de vervuiling weg te halen. Op 20 april wordt er wederom een dumping ontdekt, aan de Lage Wolboomsdijk in het buitengebied van Aalten, vlakbij de vindplek in het Zwarte Veen. Ook daar is grond afgegraven. Vijf dagen later, op 25 april, wordt de derde dumping ontdekt langs de Welpshofweg in Aalten. Op verschillende plekken langs het zandpad is de grond vervuild.

© Foto: Omroep Gelderland