Waar Nederlanders normaal gesproken naar de oosterburen rijden om goedkoper te tanken, sierden Duitse kentekens vrijdag de rijen bij tankstations in de Achterhoek. Door een accijnsverlaging in Nederland is de brandstofprijs per liter goedkoper dan in Duitsland.

“Daar waar het goedkoop is, daar moet je zijn”, zegt de Duitse klant Heinrich, die besloot over de grens te rijden om in ’s-Heerenberg te tanken. “Ik woon vlak in de buurt, daarom is dat geen probleem.” Met name vrijdagochtend zorgde de ingevoerde accijnsverlaging voor drukte bij de tankstations. “Het begon al met Nederlanders die hun tankgedrag hadden uitgesteld”, vertelt commercieel directeur Jan Pieter de Wilde van Kuster Energy. “Maar je ziet dat Duitsers ook massaal de grens overkomen. Ze pakken het voordeel mee, maar het zal wel van tijdelijke aard zijn.”

De accijnsverlaging is ingevoerd om de klap van de stijgende brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne te verzachten voor consumenten. Ook in Duitsland wordt momenteel een accijnsverlaging voorbereid, die forser is dan in Nederland. “Die gaan zelfs met dertig cent naar beneden”, vertelt De Wilde. “Dan zullen de Duitsers, maar ook de Nederlanders, weer massaal in Duitsland gaan tanken.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8