Doesburg krijgt er opnieuw een museum bij. Het Meulenhuus, jarenlang de basis van de folkloristische dansgroep De Meulenvelders, is aangekocht door stichting De Ezelstal in Vorden. De stichting beheert de kunstcollecties van het echtpaar Jan en Jetty Homan, dat jarenlang in Doesburg woonde en werkte. De locatie in Vorden wordt opgeheven en de collecties komen naar Doesburg. Kunstliefhebber en ontwerper Eddy Berentsen, die het echtpaar Homan goed heeft gekend, is de drijvende kracht achter het initiatief. Het nieuwe museum heeft als werktitel Bs48: Bergstraat 48.

Eddy Berentsen is in de jaren zeventig en tachtig in Doesburg verantwoordelijk voor de BKR, de Beeldend Kunstenaars Regeling. Via zijn werk komt hij in contact met veel kunstenaars, onder wie het echtpaar Homan, dat in de Nieuwstraat woont. Na het overlijden van een van de partners van het echtpaar dat De Ezelstal beheert neemt Berentsen contact op. De gedeelde passie voor het werk van het echtpaar Homan en het onderlinge vertrouwen maken het gemakkelijk om tot overeenstemming te komen.

Het is niet de eerste keer dat er plannen zijn om werk van Homan naar Doesburg te halen. De werkgroep Retourtje Doesburg slaagde er al in om het monumentale reliëf dat Homan maakte voor de voormalige Doesburgse technische school aan te kopen. Dat kunstwerk lag jaren in opslag, maar is op initiatief van Berentsen schoongemaakt en gerestaureerd.

© Foto: Jan Vijn