Hopwoning aan de Moesmate 191 on Zutphen.

Een luisterend oor, hulp bij keuzes maken en samen aan de slag – welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen is er voor alle inwoners van de gemeente Zutphen die tijdelijk hulp nodig hebben. De Zutphense Annelies schakelde ze in toen ze in de put zat en sociaal werker Maartje Frijhoff hielp haar door een moeilijke tijd. “Durf ook die stap te nemen”, raadt Annelies nu ook anderen in een vergelijkbare situatie aan.

Annelies zat in een verdrietige situatie. Vorig jaar overleed haar man, met wie ze altijd alles samen deed. Op dat moment was ze zelf ziek en kon ze niet werken. Ze maakte zich zorgen over de financiën, omdat een deel van het inkomen was weggevallen, en over het huis, dat aan onderhoud toe was. Toen ze zich steeds eenzamer ging voelen, besloot ze dat er iets moest veranderen. “Ik wilde zo niet verder en realiseerde me dat ik er zelf iets aan moest doen.”

Op internet vond ze Perspectief Zutphen. Toen ze contact opnam, maakte sociaal werker Maartje Frijhoff snel tijd vrij om haar te ontmoeten. “We proberen altijd binnen tien werkdagen bij mensen op bezoek te gaan”, legt Maartje uit. “De snelheid waarmee we reageren wordt zeker gewaardeerd. Van jong tot oud, we helpen iedereen. We ondersteunen bij allerlei vragen. De vraag waarmee iemand komt, is meestal niet de belangrijkste. Vaak zit er iets anders achter. Daarom gaan we graag bij mensen thuis langs, omdat we dan meer informatie krijgen.”

Om bij Annelies alles op orde te krijgen, maakten ze lange to-do-lijsten. Dankzij de hulp van Maartje besloot ze haar huis in een rustige buurt te verkopen en verhuisde ze naar een huurappartement in het levendige centrum.

© Foto: