© Foto: REGIO8

Bronckhorst en de Provincie Gelderland willen bij wijze van proef de Hummelosweg en de Wehlsedijk in Laag-Keppel één jaar lang omtoveren tot eenrichtingswegen. Ook komt er een landbouwsluis op de IJsselweg om mogelijk sluipverkeer in het buitengebied van Eldrik tegen te gaan. De maatregel moet in het tweede kwartaal van 2025 ingaan.

De beide eenrichtingswegen worden tegelijkertijd ingevoerd. Op de Wehlsedijk, de N814, tussen Laag-Keppel en Wehl loopt de eenrichtingsweg vanaf het Heggenveld tot aan de TOP bij de brug. Op de Hummeloseweg begint het eenrichtingsverkeer ter hoogte van de Jan de Jagerlaan en loopt door tot de Hessenweg, vlak voor de N314 bij Hummelo. Om mogelijk sluipverkeer over de Jonker Emilweg in Hoog-Keppel en IJsselweg in Laag-Keppel tegen te gaan, komt er tóch weer een landbouwsluis in het gebied. Deze keer op de IJsselweg en voor een periode van één jaar. Camping Siebieverden blijft wel bereikbaar.

De overheden hadden de maatregelen vanwege de ‘verslechterde verkeersveiligheid’ in de Dorpsstraat eerder willen invoeren, maar door gepland werk aan bruggen kan het niet eerder dan in 2025. Eerder gaf de provincie nog aan de nieuwe proeven minder lang te doen dan de vorige, toen de tijdelijke landbouwsluizen enkele maanden in bedrijf waren. Nu wordt toch gekozen voor een proefperiode van één jaar. Mochten de maatregelen goed bevallen, dan willen zowel Gelderland als Bronckhorst de aanpassingen definitief maken.

Al hoewel dit in eerste instantie een tijdelijke oplossing is, hoopt Pelgrom samen met buurtgemeente Doetinchem het voortouw te nemen om met de hele Achterhoek te kijken naar een blijvende oplossing voor verkeersstromen in het westen van de regio. “Vooral omdat Doetinchem groeiambities heeft”, schetst de wethouder. De optie voor het zo gewenste Sliekstraattracé om het probleem te tackelen is volgens de gedeputeerde geen realistische mogelijkheid vanwege de een te hoog kostenplaatje, toch sluit hij het niet volledig uit: “Het plan hoeft niet in de prullenbak.”

De nieuwe tijdelijke maatregelen komen voort uit de eerdere proeven die eerder gedaan zijn met de plaatsing van landbouwsluizen rondom Laag-Keppel. Deze zorgde voor de nodige commotie in een groot gedeelte van de Achterhoek en dan met name in omliggende plaatsen Wehl, Nieuw-Wehl, Hummelo en Doetinchem.

Waar de overheden tijdens de eerste proeven met de landbouwsluizen rond Laag-Keppel nauwelijks wilden reageren op ontstane onrust in de maatschappij, dat zich uitte in bedreigingen en spanningen tussen verschillende dorpen, geven ze nu aan dit besluit te hebben genomen om nog zo’n situatie te voorkomen. “Er zijn veel mensen die veel over zich heen hebben gehad, en dan denk ik aan de mensen in de Dorpsstraat”, aldus Pelgrom. “We hebben samen de beslissing genomen om aan te geven: hier trekken we een lijn.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8