Henk van der Wende, de eerste burgemeester van fusiegemeente Bronckhorst, is recent op 82-jarige leeftijd overleden. De bestuurder speelde volgens huidig burgemeester Marianne Besselink een belangrijke rol bij de totstandkoming van de plattelandsgemeente.

“Wij betreuren het verlies van deze aimabele man die aan de wieg stond van ons Bronckhorst”, aldus Besselink in de laatste raadsvergadering. Van der Wende was tot 2005 de laatste burgemeester van Zelhem. In die functie zette hij zich in om zijn gemeente met Hummelo en Keppel, Hengelo, Steenderen en Vorden gefuseerd te krijgen. “Zijn vaardigheid om iedereen de ruimte te geven heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de fusie tussen de vijf gemeenten”, aldus burgemeester Besselink van Bronckhorst in de laatste raadsvergadering. “Hij was een warm en integer mens met natuurlijk gezag en een rustige uitstraling.”

In 2005 werd hij als waarnemer de allereerste burgemeester van de nieuwe fusiegemeente, waarna hij werd opgevolgd door Henk Aalderink. Bij zijn stoppen werd Van der Wende benoemd tot ereburger van Bronckhorst. Na zijn afscheid van het publiek bestuur was hij onder meer medeoprichter van de Lionsclub Bronckhorst, directeur van de VVV. Ook zette hij zich in voor het behoud van de Coops Molen in Zelhem.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8