Elf teams gingen zaterdag rond de barbecue in Rha de strijd met elkaar aan om de allerbeste steak, hamburger of taco te maken. Het was de eerste keer dat er een wedstrijd van de Amerikaanse Steak Cookoff Association (SCA) werd gehouden in de Achterhoek, bij bierbrouwerij De Bronckhorster.

“Ze moeten zorgen dat ze binnen een bepaalde tijdsduur een perfecte steak afleveren”, zo schetst organisator Harald Poelstra de opdracht voor deelnemers. Een jury buigt zich vervolgens over de stukken vlees om de beste te kiezen. Het zorgen voor een goed resultaat is volgens de deelnemers niet makkelijk. “Je moet hem exact van de grill hebben”, vertelt Dave Thijssen, die met het team van Achterhoek Broilers meedeed. “Hij moet precies 57 graden zijn, mooi rosé zijn, goede smaak en een mooie structuur hebben. Je wil een mooi plaatje met grill marks, maar de smaak is uiteindelijk doorslaggevend. Dat is bepalend of je wint of niet.

Er stond ook wat op het spel in Rha, want teams konden punten verdienen voor een Europese rangschikking. “De top krijgt een uitnodiging om in maart naar de wereldkampioenschappen te gaan in Texas”, vertelt Harry Havinga, die als ‘SCA-representative’ de stukken vlees jureerden. Zelf deed Havinga in het verleden ook mee aan die wedstrijd: “Om je daar te meten met de besten ter wereld. Dat is een uitdaging, dat is fantastisch.”

De locatie beviel goed, merkte ook jurylid Havinga: “De heren die meedoen zijn wel blij. Het is niet alleen het bakken van de steaks, maar een lekker biertje erbij. Dat is fantastisch. Mooie omgeving, lekker weer, wat wil je nog meer in november?” Organisator Poelstra is ook enthousiast. Hij wil het evenement volgend jaar weer organiseren in Rha, het liefst in de zomer: “Barbecue en bier gaat heel goed samen, dus dat is ook wat we voor ogen hadden.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8