Het eerste regenboog(zebra)pad van de gemeente Bronckhorst komt in Vorden. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdagavond in met het plan tijdens de raadsvergadering, hoewel CDA, VVD en CU-SGP wel vragen hebben over het initiatief.

Het veelkleurige pad is een tastbare uitvoering van de keuze van Bronckhorst om een regenbooggemeente te zijn. Het zebrapad moet in Vorden komen te liggen. “De enige plek in Bronckhorst waar een middelbare school staat”, aldus Karin Klein Lebbink van GBB, samen met GroenLinks, PvdA en D66 indiener van de motie, over deze keuze. “Hoe mooi is het dan als je als middelbare schoolleraar daar een handvat krijgt om in een klas met vijftien- zestienjarigen het gesprek aan te gaan, dat was onze overweging.”

Onder meer in Winterswijk en Lichtenvoorde ligt al een dergelijk regenboog(zebra)pad. Ook buurgemeenten Zutphen en Lochem zijn bezig met de aanleg daarvan. “Wanneer ik in een andere stad op een regenboogzebrapad loop, heeft dat effect op mij”, aldus raadslid Ulrike ter Braak van GroenLinks, die een persoonlijk betoog hield over de muren die homoseksuelen ervaren in de maatschappij. “Het doet iets met me. Ik hoop dat wij andere mensen ook dat gevoel gaan geven.”

ChristenUnie-SGP, VVD en CDA stemden tegen het plan. “Zolang het woord homo gebruikt wordt als scheldwoord, is er nog het nodige te doen”, beaamde raadslid CU-SGP-raadslid Dick Ebbers. “Maar wij denken dat het aanleggen van een regenboogzebrapad de sociale veiligheid voor en acceptatie van deze groep niet gaat vergroten.” Het CDA wil vooral dat het initiatief uit de samenleving komt, bijvoorbeeld door een petitie. “Het is een prima idee, mits het gedragen wordt door onze inwoners”, aldus Bengt Stegeman.

Bronckhorst wil in 2023 het zijn van een regenbooggemeente, waar de gemeenteraad in 2017 voor koos, meer zichtbaar maken in de openbare ruimte. Naast het pad in Vorden staan partijen ook open voor andere ideeën. Klein Lebbink van GBB deed een open uitnodiging aan andere kernen om ook een aanvraag te doen voor regenboogsymbolen in de openbare ruimte: “Dit is niet het einde van dit proces.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8