De gemeente Doetinchem wil meepraten over de afsluiting van de Dorpsstraat in Laag-Keppel. Raadsleden zijn bezorgd over de proef die momenteel plaatsvindt, waardoor de doorgaande route van Wehl naar de andere kant van de Oude IJssel is afgesloten.

Wethouder Rens Steintjes krijgt van de gemeenteraad de opdracht mee om in gesprek te gaan met de provincie en buurgemeente Bronckhorst. Voordat er een definitief besluit wordt genomen, moeten eerst alternatieven worden onderzocht, vindt de Doetinchemse gemeenteraad die unaniem instemde met een motie. Sinds begin vorige week is er een landbouwsluis geplaatst aan de Wehlse zijde van de Oude IJssel, waardoor doorgaand verkeer geen gebruik meer kan maken van het woonstraatje. Dit op aandringen van aanwonenden, die zich al jaren storen aan het vele verkeer voor hun deur.

De afsluiting kan op veel kritiek rekenen vanuit omliggende dorpen, waaronder Wehl, dat ligt in de gemeente Doetinchem. Ans Putman van Partij voor Lokaal Maatwerk, samen met Lokaal Belang en PvdA indiener van de motie, uitte eerder al haar zorgen. Ze vindt dat een kleine minderheid geholpen wordt, maar dat een grote meerderheid er last van heeft. “Het economisch belang speelt ook mee”, vulde VVD’er Stan van Pul tijdens de raadsvergadering aan. “Veel bedrijven maken gebruik van deze verbinding en er is ook woon-werkverkeer.”

Een mogelijk alternatief zou het verbinden van de Sliekstraat N814 met de Weemstraat N815 zijn, maar dat is voor de provincie onbespreekbaar. Ook de gemeente Bronckhorst heeft al aangeven zich niet in te willen zetten voor deze oplossing. De beoogde doorgaande route loopt via de Europaweg en de Keppelseweg door Doetinchem heen. “De provincie wil in die verbinding investeren omdat de wegen daarop ingericht zijn”, aldus de Doetinchemse wethouder Rens Steintjes donderdagavond in reactie op de aangenomen motie.

De landbouwsluis ligt tot juli bij wijze van proef op de Wehlsedijk, daarna wordt het object verplaatst naar de Keppelseweg, waarna een definitief besluit volgt. De gemeenteraad wil dus dat Doetinchem daarin wordt gekend. “Wij hebben als college bewust geen bezwaar gemaakt tegen de proef met de landbouwsluis”, reageerde Steintjes. “Dat vonden we als buurgemeente niet zo chique. Wel hebben we als Gemeente Doetinchem onze zorgen kenbaar gemaakt en dat zal ik ook blijven doen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: RTV Ideaal