©️ Foto: REGIO8

Extinction Rebellion (XR) gaat vrijdagochtend protesteren bij het hoofdkantoor van ForFarmers in Lochem. De actievoerders eisen onder andere dat de veevoergigant stopt met het invoeren van soja en palmolie.

Een groep actievoerders van Extinction Rebellion, Scientist Rebellion en de Big Agro-Estafette lopen vrijdag een protestmars van het station in Lochem naar het hoofdkantoor van de veevoergigant. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen deel nemen aan de actie, wel is de protestactie bekend bij de gemeente. De XR-actievoerders willen vanaf 11.30 uur vanaf het station naar ForFarmers lopen. Hier leggen zij een protestbrief voor aan de directie en aandeelhouders van de Nederlandse multinational. De protestgroep eist onder andere dat het bedrijf stopt met het invoeren van soja en palmolie, dat gebruikt wordt bij het produceren van veevoer.

‘ForFarmers importeert voor de diervoederproductie op grote schaal palmolie en soja uit Latijns Amerika en Azië’, stelt een woordvoerder van XR. ‘Om plaats te maken voor sojaplantages wordt regenwoud gekapt en worden inheemse bevolkingsgroepen verdreven.’ De protestgroep eist ook dat ForFarmers openheid van zaken geeft omtrent de duurzaamheid van het bedrijf. ‘ForFarmers meet zich in missie en verslagen graag een duurzaam imago aan. Dit zien wij nergens met concrete maatregelen onderbouwd’, geeft de woordvoerder van de protestgroep aan.

Het is niet de eerste keer dat er door Extinction Rebellion wordt geprotesteerd in de Achterhoek. Op 29 december voerde de protestgroep actie bij het ING-kantoor in Doetinchem. Zij riepen in december de bank op om te stoppen met financiering van fossiele brandstoffen. Deze actie liep behoorlijk uit de hand, de groep actievoerders werd na iets meer dan een uur aangevallen door een groep mannen.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8