Een film over de Zwarte Cross, dat moet wel een bioscooptopper worden. Maar dat de documentaire ‘Zwarte Cross: Vaak Bu’j te Bang’ in première gaat in het Amsterdamse theater Tuschinski in plaats van in ergens de Achterhoek, dat gaat er bij fans niet in. Festivaldirecteur Ronnie Degen kijkt er echter naar uit. De mensen achter de Zwarte Cross kregen drie jaar lang een cameraploeg achter zich aan. Het resultaat is de docu ‘Zwarte Cross: Vaak Bu’j te Bang’, die op 9 oktober in première gaat.

“Had ‘m op z’n minst in de Achterhoek verwacht”, reageert Astrid op Facebook. “Oer-Achterhoeks…… in Amsterdam in première? Jongens wat valt dat rauw op mijn dak!”, schrijft Dorinda daar. Anderen zijn vooral enthousiast over de film. Linda: “Fantastisch en terecht dat hier een docu van komt. Want als je in zo’n tijd zoiets moois neer kan zetten, dan verdient dat alle lof!” En Diana zit een stedentripje wel zitten: “Ik voel een weekendje Amsterdam aankomen!!”

Freek wijst erop dat vrijwel alle grote films in première gaan bij Tuschinski. “Ik zie het als de grooooootste Nederlandse film in jaren” aldus tegen Omroep Gelderland. Festivaldirecteur Ronnie Degen wijst erop dat de makers zelf voor Tuschinski kozen. “Daar hadden wij niks over te zeggen. En inderdaad, alle belangrijke films gaan daar in première. Alle wereldsterren komen daar over de rode loper, en straks dus een paar jongens uit de Achterhoek.”

Foto: Gerrie Evers (archief)