De Feestfabriek kijkt met een gevoel van tevredenheid terug op de allereerste eerste editie van het Startschotgala. Hoewel het eerste festival van het jaar niet volledig uitverkocht was, is de organisatie blij met de duizenden bezoekers die wel naar Lichtenvoorde kwamen.

“Ondanks de kou hebben veel mensen toch de moeite genomen om naar dit mooie feest te komen als aftrap van hopelijk een heel mooi evenementenseizoen”, vertelt festivaldirecteur Ronnie Degen. “Het is voor ons een mooie opstart richting het mooiste feest: de Zwarte Cross.” De lage temperatuur en de gure wind, zorgde in de ogen van de organisatie niet voor grote problemen. “Gelukkig niet”, geeft Degen aan. “We hebben wel mensen die bij de zorginstanties terecht zijn gekomen, maar uiteindelijk heeft het niet geleid tot extremen.” Het festival had per dag plek voor zo’n tienduizend mensen. Op vrijdag en zondag waren er ongeveer zesduizend mensen op het festivalterrein aanwezig, op zaterdag waren dat er ongeveer dertienduizend.

De festivalbezoekers konden na twee jaar zonder grote evenementen van de Feestfabriek los gaan bij bands als Bökkers, Boh Foi Toch en Høken met de Heinoos. Festivaldirecteur Degen spreekt over meerdere hoogtepunten. “Ik vond Anouk opmerkelijk aardig tegen ons”, geeft de festivaldirecteur aan. “Gisteren was er een waanzinnige sfeer en in de tent ging iedereen dansen, springen en meezingen. We hebben net Henk Wijngaard gehoord, die tent ging helemaal los. Hoe mooi kan het zijn.”

Of het Startschotgala ook een traditie wordt in april als begin van het festivalseizoen weet de organisatie nog niet: “Dat moeten we eerst maar eens goed gaan evalueren. Misschien twee weken later of een week eerder, want vorige week was het ook heerlijk weer”, geeft Degen aan. “De lachende gezichten, daar doe je het voor. Dit is ons vak, het kan weer.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8