Op zondag 24 september 2023 is er een speciale fietstocht in ‘tweed stijl’ ter viering van 110 jaar Achtkastelenroute. In de gemeente Bronckhorst is de oudste bewegwijzerde fietsroute van Nederland. De route, de ‘Achtkastelenroute’, bestaat dit jaar 110 jaar. In de beginjaren van deze route was er altijd één dag in het jaar dat de burgemeester inwoners uitnodigde deze route gezamenlijk te fietsen. Deze traditie wordt dit jaar in ere hersteld.

Op 24 september fietst Marianne Besselink, burgemeester van de gemeente Bronckhorst, in ‘tweed stijl’ deze route. “Wij nodigen inwoners uit in ‘tweed stijl’, ofwel gekleed in twintiger jaren outfit uit de vorige eeuw en bij voorkeur op een klassieke fiets, met haar mee te fietsen,” aldus de gemeente Bronckhorst. De fietsroute start bij kasteel Vorden. De route van 34 kilometer voert door het groene landschap langs de acht kastelen. Deze kastelen en landhuizen zijn veelal privébezit en worden vaak nog bewoond door de oorspronkelijke families. Speciaal voor deze dag worden langs de Achtkastelenroute verrassende stop plekken ingericht waarbij onder het genot van een hapje en drankje kan worden (uit)gerust en (bij)gekletst in het Achterhoekse coulisselandschap, met de landgoederen en kastelen als decor. De dag eindigt in festivalsfeer met muziek en dans naast kasteel Vorden.

Deelname voor de fietstocht op zondag 24 september kost 18,75 euro per persoon. Deelnemers kunnen hun auto kosteloos parkeren op ‘Parkeerplaats De Bleek’ in Vorden. Vanaf het parkeerterrein is het 2 minuten fietsen naar het startpunt bij Kasteel Vorden, De Horsterkamp 8 in Vorden. Meer informatie over deze fietstocht en het programma is te vinden op de website www.totslotinbronckhorst.nl

© Foto: Gemeente Bronckhorst