Sinds begin dit jaar kunnen agrarische ondernemers, voor bestaand of nieuw aan te leggen landschap, een vergoeding krijgen voor het in eigendom hebben van landschapselementen via het Landschapsfonds. Doel van deze subsidieregeling is om te laten blijken dat de gemeente Oude IJsselstreek waardering heeft voor het landschapsbeheer dat zij doen.

Het landschapsfonds maakt het mogelijk om agrarische ondernemers een vergoeding van 10 cent per vierkante meter per jaar te geven, als zij agrarische grond ter beschikking stellen aan het landschap. “Deze vergoeding geldt voor de langere termijn en staat in verhouding tot de opbrengst van gewassen als maïs en gras. Ook geven we als gemeente subsidie voor de aanlegkosten van landschapselementen, zoals hagen, singels of een boomgaard” aldus wethouder Ria Ankersmit van de gemeente Oude IJsselstreek.

Zo wordt het voor agrarische ondernemers steeds aantrekkelijker om zich bezig te houden met biodiversiteit en landschapsbeheer. Dit jaar kan er nog subsidie aangevraagd worden voor landschapsprojecten via de website van de gemeente Oude IJsselstreek.

© Foto: RTV Ideaal (archief)