Na het uitzitten van een gevangenisstraf hangt een vijftigjarige man, die in Baak zijn schuur aan drugscriminelen verhuurde, nog een geldboete van 33.000 euro boven het hoofd. De man moet de ontvangen huurgelden terugbetalen en wordt aansprakelijk gesteld voor het afvoeren van het drugslab in de schuur.

Op het perceel van de man in Baak ontdekte de politie volgens REGIO8 in december 2020 een crystal meth-lab in aanbouw. In het pand aan de Dollemansstraat werden chemicaliën gevonden, waaronder 3,4 kilo meth-amfetamine. Er zou nog niets zijn geproduceerd. De man woonde in het pand en verhuurde de schuur. Hij kampte met een cocaïneverslaving en had financiële problemen. De man, tegenwoordig woonachtig in Diepenveen, kreeg een celstraf van 358 dagen, waarvan 180 voorwaardelijk. Die straf heeft hij al uitgezeten in voorarrest. Daar kwam nog een werkstraf van tweehonderd uur bij. Tegen dat vonnis loopt nog een beroep, maakte de man duidelijk, omdat hij voor medeplegen is veroordeeld.

Nu eist het openbaar ministerie nog een geldboete en hij kon zich dinsdag in de rechtbank in Zutphen vinden in het terugbetalen van de huur. Zijn advocaat hield het bij een bedrag van 13.000 euro. Voor de kosten van het afvoeren van het drugslab wilde de man niet opdraaien, omdat hij niet de kans had gekregen de chemicaliën zelf af te voeren. Dat had de politie laten doen terwijl hij in voorarrest zat. “Hij had het anders zelf kunnen opruimen en daarvoor offertes kunnen opvragen”, betoogde zijn advocaat.

De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.