Het Gilde voor Vrijwillige Molenaars bestaat dit jaar 50 jaar. In Gelderland willen we dit feit luister bijzetten door een Gelderse molendag te organiseren. Een dag waarop de Gelderse molens hun deuren openen voor alle geïnteresseerden.

De molenaars en vrijwilligers ontvangen de bezoekers met open armen op deze feestelijke dag. Bezoekers krijgen een rondleiding met enthousiaste uitleg over de molen en de historie. Op deze molendag valt voor jong en oud van alles te beleven en te zien. Bij een harde wind kunnen de wieken draaien met een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur. En het draaien van de houten raderen die puur op kracht van de wind of het water worden aangedreven is al een belevenis op zich.

De opening van de Gelderse molendag zal verricht worden door de gedeputeerde van de provincie Peter Drenth. Door het onthullen van de Gelderse molenvlag zal hij de dag officieel openen. Dit zal gebeuren op molen de Hermien in Harreveld om 8.45 uur. In het kader van het gouden jubileum vindt er ook een bustocht plaats langs een aantal molens in de provincie. Een gezelschap vanuit de Molenfederatie Gelderland en het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Gelderland reist rond om een aantal molens in het zonnetje te zetten.

© Foto: Gelderse Molendag