© Foto: RTV Ideaal (archief)

Al jaren is gemeente Berkelland bezig met de bestrijding van de eikenprocessierups. Inmiddels is het aantal rupsen behoorlijk afgenomen. De gemeente werkt aan het verbeteren van de leefomgeving voor natuurlijke vijanden, zoals insecten en vogels. Spuiten van bomen gebeurt nog wel, maar alleen op enkele risicovolle plekken. Waar toch overlast komt, wordt met wegzuigen de rupsen verwijdert.

De eikenprocessierups maakt nesten in eikenbomen. De rupsen zijn er van mei tot en met juli. De haren van de rups kunnen irritaties geven aan de huid en soms ook aan ogen of luchtwegen. Berkelland is een gemeente waar in het verleden veel eiken zijn geplant. Al jaren neemt de gemeente Berkelland daarom maatregelen tegen eikenprocessierupsen in gemeentelijke bomen. Dit gebeurde eerder voornamelijk door te spuiten.

Spuiten van eikenbomen is een methode waarmee je kunt voorkomen dat er overlast ontstaat. Maar deze methode doodt behalve de eikenprocessierupsen, ook andere insecten. De gemeente Berkelland bouwt daarom deze methode af. In het buitengebied is dit al grotendeels afgebouwd en dit jaar zal ook in de bebouwde kommen het spuiten fors worden vermindert.