Ze heetten Menco en Philips, Schielaar of Maas. En ze waren Winterswijkers. Ze werden tussen 1940 en 1945 vermoord in vernietigingskampen van de nazi’s. Hun namen zijn nu vastgelegd in twintig struikelstenen of ‘Stolpersteine’. Onlangs werden de stenen in het plaveisel van vier Winterswijkse straten gelegd, voor het huis waar deze joodse Winterswijkers ooit hebben gewoond, gewerkt en geleefd.

De synagoge was het startpunt voor het leggen van twintig Stolpersteine door Gunter Demnig, de Duitse kunstenaar die in 1996 deze bijzondere stenen voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme heeft bedacht en voor het eerst heeft gelegd. Dat ze nu ook in Winterswijk worden gelegd is volgens burgemeester Joris Bengevoord een vervolg op een onderzoek naar het handelen van de gemeente in en na de Tweede Wereldoorlog. ”Een trieste geschiedenis tekende zich af” zei de burgemeester in de synagoge.

De gemeente schonk de Stichting Cultuurbehoud Achterhoek, eigenaar van de synagoge een geldbedrag voor de renovatie van de synagoge als herinnering aan joods Winterswijk. Daarna besloot de gemeenteraad om voor alle ruim 300 vermoorde Joodse Winterswijkers struikelstenen te leggen.

© Foto: gemeente Winterswijk