De vakjury voor de Gelderse Kleiroze heeft de oogst van uitgebrachte streektaalliedjes tussen september 2020 en juli 2021 beoordeeld. De negenkoppige jury, die bestaat uit radiomensen en streektaalkenners, selecteerde drie bijzondere streektaalnummers, die opgaan voor het scholderklöpke 2021. De drie genomineerde liedjes zijn De Vri-jheid van Joop Boxstart, Eppeln van Mizstic en Blief Gezond van Tim, Christof en Wally. Tijdens muziekfestival Plat Gespöld op 21 november wordt de Gelderse Kleiroze uitgereikt aan het nummer dat de meeste stemmen krijgt.

Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers vindt het belangrijk de streektaal onder de aandacht te brengen en te houden. Streektaal maakt immers een belangrijk deel uit van het cultureel erfgoed in deze regio. Daarom organiseert het Erfgoedcentrum het muziekfestival Plat Gespöld, een jaarlijkse ode aan het dialect van Achterhoek en Liemers. De Gelderse Kleiroze is het belangrijkste onderdeel van Plat Gespöld. Deze trofee wordt toegekend aan een streektaalnummer dat opvalt door bijvoorbeeld de boodschap, de tekst of het thema van het nummer. De genomineerden zullen allen optreden tijdens het festival en het publiek mag stemmen op zijn favoriet. De publieksstemmen worden opgeteld bij de stemmen van de vakjury en zo wordt de uiteindelijke winnaar bepaald.

Vorig jaar moest het festival Plat Gespöld twee keer uitgesteld worden wegens beperkende maatregelen. Als alles goed gaat kan het dit jaar doorgaan, in de Rabozaal van DRU Industriepark, met zo nodig extra ruimte voor het publiek. De aanvang is 14:00 uur en duurt tot ongeveer 17:00 uur. Kaarten à 10 euro zijn verkrijgbaar bij de DRU Industriepark in Ulft.

Foto: Eric Heutinck (Mizstic)