De gemeente Bronckhorst zet ieder jaar een eigenaar van een pas gerestaureerd of verduurzaamd monument in het zonnetje. Hiervoor heeft de gemeente de Monumentenprijs Bronckhorst in het leven geroepen. De twee genomineerden voor de Monumentenprijs 2022 zijn bekend.

De twee genomineerden zijn: Lankhorsterstraat 7 in Wichmond en de Molenkolkweg 12-34 in Steenderen. De winnaar van de Monumentenprijs 2022 wordt bekendgemaakt rond de Open Monumentendagen in september. De uitreiking vindt plaats op 7 september 20.00 uur tijdens de startbijeenkomst van de Open Monumentendagen in de Remigiuskerk in Hengelo.

In 2019 reikte de gemeente voor het eerst een monumentenprijs uit aan de eigenaar van een gemeentelijk monument. De winnaar was de eekschuur in Hummelo. In 2020 streek de eigenaar van Coops molen in Zelhem met de eer en in 2021 ging de prijs naar voormalig café-winkel Kraantje Lek in Olburgen. De prijs is bedoeld als waardering voor het goed en verantwoord onderhouden en restaureren van gemeentelijke monumenten of rijksmonumenten.

Foto: Gemeente Bronckhorst