Zowel de kinderen als ouders wisten van tevoren misschien niet goed wat ze zich voor moesten stellen van het Wiesneus Kunstcircuit in het Achterhoeks Openluchtmuseum afgelopen zondag. Het werd een superleuke, geslaagde middag waarop de Wiesneuzen naar hartenlust konden knutselen, zagen, timmeren, rijgen en plakken met allerlei materialen. Zo creëerde iedereen zijn eigen kunstwark op een eiken plankje. Deze kunstwarken verbeelden mooie streektaalwoorden als miegampe, pogge, beume, geteling, hoes en spinnekop.

De laatste jaren wordt het Wiesneus-jaar, waarin basisschoolkinderen van groep 5 en 6 een uurtje Achterhoekse les krijgen, afgesloten met een speciaal evenement. Organiseerde het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers eerder al een theatervoorstelling met Warboel in Amphion en een klassieke muziekvoorstelling over Peter en de Wolf, dit jaar werd ervoor gekozen om voort te borduren op het thema van Wiesneus: Kunst.

Nadat de Wiesneuzen aan alle vier tafels aan hun kunstwark hadden gewerkt, mochten ze deze onder begeleiding van Fuchs en Vos op tegels leggen met daarop hun dialectwoord. Door deze als een memoryspel aan elkaar te leggen, ontstond niet alleen een rij van prachtige kunstwarken maar ook van mooie Achterhoekse woorden die het onthouden meer dan waard zijn.

© Foto: ECAL