Camping de Betteld in Zelhem opent voor de derde winter op rij de deuren van een groepsaccommodatie voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Per 1 november komt er een groep van vijftig tot zeventig jongeren uit onder meer Syrië, Eritrea en Somalië naar Bronckhorst.

“Wij vinden het heel fijn om onze medemens te kunnen helpen”, aldus campingeigenaar Gerhard Hobelman. “Het zijn kwetsbare en afhankelijke tieners en wij vinden het belangrijk om deze doelgroep te kunnen helpen. Uit sociaal-maatschappelijk opzicht vinden wij het fijn om een steentje bij te dragen.” De campingeigenaar hoefde dan ook niet lang na te denken toen de vraag van de gemeente kwam. “Bij de eerste keer moest ik er wel lang over nadenken, bij de tweede keer al een stuk minder en nu bij de derde keer heb ik er helemaal niet over nagedacht.”

De groep met alleenstaande vluchtelingen verblijft van begin november tot 15 april in Zelhem. Afgelopen winter verbleven vijftig jonge alleenstaande asielzoekers in de groepsaccommodatie. Oorspronkelijk zou dit tot eind maart duren, maar de gemeente kreeg van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) destijds de vraag of dit verblijf verlengd kon worden met een maand, voordat de tijdelijke bewoners werden overgeplaatst naar een locatie in buurgemeente Lochem. Voor de nieuwe samenwerking is de periode alvast uitgebreid tot april.

De eerste vluchtelingen kwamen begin december 2021 naar de Zelhemse camping. “Het eerste jaar was een groot vraagteken, dan weet je nog niks en heb je geen ervaring”, schetst Hobelman. “We zijn toen enorm verbaasd geraakt over de positieve reacties van de buurt, er werd zelfs een actie op touw gezet. Er hebben toen ook geen schokkende incidenten plaatsgevonden. Na het eerste jaar hadden wij de ervaring dat het heel goed te managen was en afgelopen jaar hadden wij dezelfde ervaring.”

Ook van de tijdelijke bewoners kreeg de Zelhemse campingeigenaar de afgelopen jaren positieve reacties. “De jongelui zijn megadankbaar”, laat Hobelman weten. “Je ziet soms hoe schrijnend het is op sommige plekken, bijvoorbeeld in Ter Apel. Hier kunnen ze rustig eten, slapen, naar school en leuke dingen met elkaar doen. Ze vonden het gewoon een gave plek.”

Hobelman stelt dat de begeleiding en het toezicht op dezelfde wijze doorgaat als in voorgaande jaren. De samenwerkende partijen zorgen dat de groep 24 uur per dag begeleiding en beveiliging heeft. “Ook de wijkagent heeft de afgelopen periodes een belangrijke rol gespeeld”, vult Hobelman aan.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8