Tientallen 55-plussers uit de gemeente Bronckhorst hebben woensdagochtend een gezondheidscheck gedaan bij Indoor Sport in Vorden. Met de checks hoopt Bronckhorst bewustwording te creëren bij de inwoners en de gemeente vitaal te houden.

“We hopen dat mensen gewoon lang thuis kunnen wonen en regie hebben over hun leven”, vertelt organisator Karin ten Heggelen. “Daarom houden we deze checks om een goed beeld te krijgen over hoe ze ervoor staan en wat ze er aan kunnen doen.” De dag bestaat onder andere uit handelingen die normaal ook bij een huisarts gedaan kunnen worden. Zo laten de deelnemers onder andere hun bloeddruk, glucosegehalte en BMI meten. Daarnaast moeten ze een knijp- en wandeltest doen om zo duidelijk mogelijk hun gezondheid te meten.

Naar aanleiding van de test geeft de gemeente tips mee hoe zij, indien nodig, aan hun gezondheid kunnen werken en welke middelen hiervoor beschikbaar zijn in Bronckhorst. “Je ziet dat mensen al gewoon actief zijn en eigenlijk hoop je dat je de mensen bereikt die je nu niet bereikt”, aldus Ten Heggelen. “Eigenlijk wil je de mensen bereiken die op dit moment op de bank zitten.”

De gemeente hoopt dat de inwoners de komende dagen actief bezig gaan zijn met hun vitaliteit. “Vooral in beweging blijven en probeer zo veel mogelijk gezond te blijven eten. Af en toe wat lekkers eten of een biertje is helemaal niks mis mee, maar alles met mate en regelmaat.”

De deelnemers van woensdag zijn tevreden over de check en gaan werken aan hun fitheid. “Het is zinvol. Ik ben net met pensioen, heb een mooie zomer gehad en de nodige borrelplankjes gehad, dus ik moet echt weer gaan oppassen”, vertelt deelneemster Anita Pierik.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8