Erfgoedcentrum Zutphen stelt in het oog springende monumenten open voor publiek. De Burgerzaal, de Wijnhuistoren, Sint-Janskerk en Berkelruïne zijn al enkele dagdelen per week gratis toegankelijk. Komend jaar komt daar zelfs nog een monument bij: de Bourgonjetoren. Dit jaar werden deze monumenten bezocht door een recordaantal bezoekers: meer dan 30.000. Om al die bezoekers goed te kunnen ontvangen, zoekt het Gilde Zutphen meer monumentengidsen.

De openstellingen van de monumenten kunnen alleen maar tot stand komen door de samenwerking van het Erfgoedcentrum Zutphen met de vele vrijwillige monumentengidsen van het Gilde Zutphen. ”We zoeken betrokken mensen; betrokken bij het monument, de geschiedenis daarvan en bij elkaar. Onze gidsen ontvangen graag bezoekers en vertellen enthousiast over de geschiedenis van de stad en het monument” aldus Clasien Burkels, coördinator bij het Gilde.

Iedereen die belangstelling heeft, wordt uitgenodigd voor een gesprek en een rondleiding. Daarna kunnen beiden besluiten of ze samen verdergaan. De vrijwillige monumentengidsen van het Gilde ontvangen een gratis lidmaatschap van de Historische Vereniging Zutphen, inclusief het kwartaalblad Zutphen, plus twee keer per jaar Zutphense Pracht en de digitale nieuwsbrief van Het Gilde. In al deze lectuur staat weer veel informatie waarmee de kennis over de historie van Zutphen wordt verbreed. ”Maar monumentengids word je vooral omdat je geniet van de stad en anderen graag laat zien waarom” lacht Burkels.

© Foto: Erfgoedcentrum Zutphen